zondag 8 januari 2012

Concert de Nouvel An

.

de kerk van Andelot

Pour célébrer la Nouvelle Année, nous avons l'honneur de vous acceillir pour assister au traditionnel Concert du Nouvel An,organisé par notre Commune, luidde de uitnodiging die onze schoonzoon via zijn werk voor ons regelde


direction Jaques Mercier
En dus togen mevrouw van de Vrie en ik tegen zevenen opgewekt en zeer warm aangekleed richting  Andelot voor het concert dat in de kerk zou worden gegeven. Het programma vermeldde werken van Johann Strauss père et fils,Josef Strauss en Jaques Offenbach enfin een hoog André Rieu-gehalte zullen we maar zeggen.  Het was druk, heel druk en bij binnenkomst sloeg de warmte ons al tegemoet. De entree vond plaats via een langgerekte party-tent waarin een geweldige hoeveelheid hete lucht werd geblazen.

heteluchtkanon



Links en rechts in de tent stonden lange schraagtafels met grote pruttelende ketels waarin, zo  vermoedde ik, waarschijnlijk kippensoep zat en een veelvoud van afgedekte schotels want op de uitnodiging stond vermeld dat een  "Un cocktail d'inatoire vous sera réservé pendant l'entracte", we hoefden dus geen brood mee te nemen.

de kisten
Bij binnenkomst in de kerk nam de warmte toe door de grote hoeveelheid mensen die daar al aanwezig waren. Het was een gekrioel  vanjewelste mede door de in- en uitgaande musici al of niet met instrumenten. We keken onze ogen uit naar de grote kisten die naast het koor stonden en die niet alleen voor het instrumentarium diende maar ook als verkleedkist voor musici. Regelmatig verdween er een musicus in zijn gewone kloffie in en kwam er daarna uit in het klassieke rokkostuum. We schatten dat er die avond in de kerk wel zo'n 25 man uit de kast zijn gekomen.


Na Les Fées du Rhin,ballet et grande valse was het pauze en op een zeer beschaafde wijze dromde iedereen naar de party-tenten voor de horeca. Nog zo Nederlands als ik ben dacht ik aan een kop soep of bakkie koffie met een plak cake. Nee dus ! De grote ketels bevatten warme wijn en toen de bedekking van de schalen ging bleek een uitgebreid assortiment charcuterie,vienoisserie en patisserie in ongelimiteerde hoeveelheden geserveerd te worden. De musici dirigent en anderen bobo's mengde zich gewoon onder het volk, dronken, aten en kletsten gezellig mee en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de toch al gemotiveerde musici zich na deze laving  met nog meer enthousiasme op de Straussbaasjes stortten.

Toen de laatste klanken van de" Valse de l 'Lempereur " wegstierven en het publiek uitzinnig applaudisseerde kwam de burgervader en zijn wethouders met de glazen en trakteerde dirigent, concertmeester en solisten op, hoe kan het ook anders hier, champagne!



et après

Geen opmerkingen:

Een reactie posten